sunnuntai 5. helmikuuta 2023

Uutta ja vanhaa


Tulipa pitkästä aikaa puhuttua tänään herättäjäseuroissa. Uutta asiassa oli se, että ensimmäistä kertaa toteutin puheeni puhesyntetisaattorilla - siis puhelimessani olevalla sovelluksella, jolla voin tekstini muttaa puheeksi puheongelmieni vuoksi. Vanhaa taas se, että puheen taustalla oli vanhojen saarnojeni herättämät ajatukseni.

Tässäpä tämä:

Herännäisseurat 5.2.2023

Hyvät ystävät

Ajattelin puhua hieman henkilökohtaisesta näkökulmasta tänään. Siihen on ihan syynsäkin.

Aika tarkkaan kolme vuotta sitten jäin eläkkeelle kirkkoherran tehtävistä Loviisassa. Kun toimii kirkkoherrana suhteellisen pienessä seurakunnassa, se merkitsee sitä, että lähes joka sunnuntaina saarnaat messussa. Saarnoja saa kirjoittaa yhden toisensa jälkeen.

Muistan sen, että saarnaa valmistaessani saarnasin kirjoittaessani aina ensimmäiseksi itselleni. En tietenkään puhumalla, vaan kirjoittamalla. Koin sen niin. Halusin tehdä tekstiä, joka itselle oli tärkeää. Taustalla ajatus, että jos jokin ajatus ei itselle ole merkittävä – ei se ole sitä muillekaan. jos se ei kosketa minua, ei se kosketa ketään muutakaan. Mutta noita saarnoja tuli tehtyä vain yksi kerrallaan. Ne tuli ja meni…

Puolitoista vuotta sitten syksyllä päätin julkaista osan saarnoistani kirjana. Kun ryhdyin siihen koin aikamoisen yllätyksen: tällaisiako saarnoja olen pitänyt? Yllätyksen koin, kun vuosien jälkeen luin tekstejä, joita ei edes itse enää muistanut. Ai tällaistako olet saarnannut? Tekstit yllättivät, no onneksi se tuntui hyvältä.

Kyse ei ollut niinkään yksittäisestä saarnasta, vaan kokonaisuudesta. Oman ajattelun ymmärtäminen.

Kukin meistä sanoittaa uskoaan oman kokemuksensa mukaisesti. No mitä siitä sanoisin?

Ensiksi ajatus: Raamattu ei ala sanoilla: ”Alussa Jumala loi kristinopin…” Pyhä kirjamme alkaa sanoilla: ”Alussa Jumala loi taivaan ja maan…” eli Hän loi todellisuuden. Tuota Jumalan luomaa todellisuutta ihmiset ovat alusta alkaen pyrkineet sanoittamaan, kuvailemaan… alkuun suullisena perinteenä ja myöhemmin kirjoitustaidon kehityttyä kirjallisena… siitä lopulta on kyse opillisissakin lauselmissa. Niillä vain pyritään kuvaamaan todellisuutta – joka on se varsinainen asia.

Kun sanoin kuvaamatonta kuvaillaan sanoilla – aina on kyse hyvin suhteellisesta asiasta. Kun puhumme Jumalasta, on aina kyse Hänen kuvaamisestaan. Hänen, joka ylittää meidän ymmärryksemme. Eikä tämä koske vain meitä – vaan myös heitä, jotka noin tuhannen vuoden aikana sanoittivat kokemuksiaan, jotka löydämme Raamatun kansien välistä. Silloinkin vältettiin tekemästä Jumalasta kuvaa, sen sijaan kuvattiin hänen tekojaan.

Kun ilmaisen jotakin – merkittävä vaikuttava asia on kokemus. Meidän puheitamme sävyttää aina oma kokemuksemme ja ymmärryksemme. Ymmärtääkseni se pätee ihan jokaiseen.

Johanneksen evankeliumi alkaa sanoilla: ”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme…” Meidän uskomme ei liity vain sanoihin, vaan todellisuuteen. Siihen, mikä uskomme mukaisesti on Jumalan käden jälki.

Jumala lähetti poikansa tähän todellisuuteen – elämään tämän todellisuuden keskellä – yhtenä ihmisenä – kaiken sen todellisuuden keskellä, mikä ihmisen osaan kuuluu.

Eräs tämän Kynttilänpäivän teksteistä on katkelma Johanneksen evankeliumista: ” Jeesus sanoi heille: »Vielä hetken aikaa valo on teidän keskellänne. Kulkekaa niin kauan kuin teillä on valo, ettei pimeys saisi teitä valtaansa. Joka kulkee pimeässä, ei tiedä, minne on menossa. Niin kauan kuin teillä on valo, uskokaa valoon, jotta teistä tulisi valon lapsia.» Tämän sanottuaan Jeesus lähti ja poistui heidän näkyvistään.”

Jeesus oli tullut jo Jerusalemiin viimeisen kerran. Pian tämän jälkeen hänet vangitaan, ristiinnaulitaan, haudataan, kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.

Kristus tuli keskellemme tuodakseen meille valon. Valo ei avaudu oppilauselmista tai lain käskyistä. Valo – toivo – aukeaa, kun syntyy kokemus siitä, että olen Jumalan rakastama. Hän tuli ihmiseksi näyttääkseen rakkauden todeksi. Hän asettui tuomittujen rinnalle, jotka kokivat olevansa hylättyjä. Hän paransi sairaita – joita pidettiin syyllisinä sairauteensa. Hän loi yhteyksiä ihmisiin, joihin yhteydenpitoa pidettiin kiellettynä. Hän avasi todellisuuden, joka toi valon pimeyden keskelle.

Kun palasin omien tekstieni ääreen, huomasin pysyväni kiinni elämän arjessa. Todellisuudessa.

Muistan, että kun vajaa neljäkymmentä viisi vuotta sitten aloitin pappina, tuli ehkä jopa ääneen sanotuksi, ettei mikään ole niin käytännöllistä kuin systemaattinen teologia. Vuodet onneksi opettivat – elämässä on kyse muusta… uskossa myös.


 

Ei kommentteja: