maanantai 12. kesäkuuta 2023

NAUTI ELÄMÄSTÄ

 


"Rikkaan oli täältä lähdettävä yhtä alastomana kuin hän oli äitinsä kohdusta tullut, eikä hän voinut viedä mukanaan mitään siitä, minkä oli vaivaa nähden koonnut. Juuri tämä on kipeä kärsimys: sellaisena kuin hän oli tullut, hänen oli myös lähdettävä. Mitä hyötyä oli siis siitä, että hän oli nähnyt vaivaa – tuulen hyväksi! Kaikki päivänsä hän kulutti pimeässä huolia kantaen, vaivaa ja murhetta kärsien.

Niinpä olenkin havainnut, että on oikein ja paikallaan syödä ja juoda ja nauttia elämästä kaiken sen vaivan keskellä, jota ihminen näkee vähinä Jumalan antamina elinpäivinään auringon alla; sellainen on hänen osansa. Jumalan lahja on sekin, että hän antaa rikkautta ja omaisuutta ja sallii ihmisen käyttää sitä ja saada siitä osansa ja iloita kaiken vaivannäön keskellä. Kun Jumala täyttää mielen iloa tuottavilla askareilla, ei ihminen ehdi ajatella elinpäiviensä kulumista." Saarn.5:14-19

Tapanani - ehkä ammatilliseen taustaani liittyen- on päivittäin seurata kirkkovuoteen liittyviä tekstejä. Tänään vastaan tuli Vanhan Testamentin Saarnaajan kirjasta yllä oleva katkelma. Jotenkin se pysäytti. Pysäytti monestakin syystä.

Tekstissä ilmenee elämän rajallisuus ja tiettyjä näkökulmia rajalliseen elämään. Elämän rajallisuudesta - kuten aiemminkin olen todennut - on ALSin myötä tullut jotenkin uudella tavalla tietoinen näkökulma. Huomaan kiinnittäväni huomioni jatkuvasti uutisiin, jossa kerrotaan jonkun ihmisen kuolleen. No - ei siinä sinänsä ole mitään ihmeellistä. Kyllähän tällaisesta näkökulmasta on hyvinkin tietoinen.

Lahden Gospelkuoro on muutamassa messussa - joista toinen tuli juuri ennen helluntaita yleisradiosta - laulanut Paula Vesalan biisin "Testamentti". Kannattaa kuunnella - ja erityisesti kuunnella upeaa sanoitusta. Tärkein testamentti on rakkaus. Näin se vaan on.

Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa - sairaudestani huolimatta - että voin iloita ja nauttia elämästä monessa mielessä. Erityisen suurta ilon lähdettä on se, mitä saa kokea läheistensä kanssa. Koettu yhteys on elämän arvokkaimpia asioita - vaikkei sitä voi mitenkään mitata esimerkiksi rahalla. Siihen löytyy hyvä viittaus tuosta ylläolevasta tekstistä.

Tänä kesänä on saanut saa edelleen reissata läheistensä kanssa. Mikä nautinto siihen kätkeytyykään. Voin nauttia luonnosta. Sen kauneudesta ja rauhasta. Elämällä on rajansa - iloitaan ja nautitaan jokaisesta päivästä, jolloin se suinkin on mahdollista.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Seppo ja jokapäiväistä nautintoa ja iloa elämääsi ja läheistesi elämään, on meillä erikoinen yhteinen elämys piispantalossa kauan sitten

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä(kin) tekstistäsi.
Niin, kun vaan muistaisimme nauttia ja olla onnellisia arjen asioista🙏🏻

Anonyymi kirjoitti...

❤️🙏

Anonyymi kirjoitti...

Tärkein testamentti rakkaus 💞 Aamen. Kiitos 😍