perjantai 29. heinäkuuta 2022

Muutos


Toimin virassa ollessani lähes parikymmentä vuotta perheneuvojana. Se merkitsi usein sellaisten parien tapaamista, joiden kesken vallitsi jokin ongelma, johon toivottiin muutosta. Mikä tekee muuttumisen mahdolliseksi?

Moni yrittää tehdä elämäänsä muutosta väkisin vaatimalla ja pakottamalla, jopa uhkailemalla. Muutosta ei kuitenkaan tule – yksikään muutos ei synny pakottamalla. Pakottaminen on verrattavissa tilanteen, jossa yrität selvittää solmussa olevaa köyttä tai narua vain kiristämällä – kalaverkosta puhumattakaan. Mitä enemmän kiristät – sitä tiukempi on solmu. Solmun ratkaisu löytyy vain löysäämällä.

Tämän teorian soveltaminen perheneuvojana tarkoitti sitä, että pyrin auttamaan asiakkaitani kuuntelemaan toisiaan ilman, että yritetään tehdä jotain muutosta. Pysähdytään edes hetkeksi. Löysätään solmua edes hetken – edes vähän. Pysähtyminen antaa tilan muutokselle – muutokselle, joka tapahtuu itsestään. Oivallukset syntyvät vain silloin, kun väkisin ei yritetä edistää mitään.

Muutokset ovat osa kasvua ihmisenä.

Kuka minä olen? Tunnistan, että en ole kivestä veistetty patsas, joka pysyy muuttumattomana vuodesta toiseen. Muuttumattomuus ei kuulu elämään – elämän edellytys on mahdollisuus kasvaa ja sitä myötä myös muuttua.


 

Ei kommentteja: