keskiviikko 17. elokuuta 2022

Salaisuuksien maailma


Nykyistä käsitystä todellisuudesta hallitsee pitkälti tiede. Näin moni tuntuu ajattelevan. Tietenkin monessa kohdin näkemys on aivan paikallaan. On asioita, joita voidaan mitata ja eri tavoin todentaa. Tietämys tällä sektorilla on askeltanut kovaa vauhtia eteenpäin.

Elämässä on kuitenkin paljon merkittäviä asioita, joita ei voida tieteellisillä menetelmillä todistaa. Eräs suurimmista salaisuuksista on koko olemassaolon perusta – Hän, jota kutsumme Jumalaksi. Kristinuskon ilmaisu: ”Salattu Jumala” – kuvaa hyvin asiaa. Jumala on – mutta Jumala on salattu. ”Minä olen se joka olen”  (2.Moos. 3:14) – oli Jumalan vastaus Moosekselle. Vastaus jäi auki.

Minulle tämä lähtökohta on hyvin vapauttava. Miksi niin. Siitä yksinkertaisesta syystä, että minulle on suuri helpotus se, että Jumalaa ei voi ”panna purkkiin”. Häntä ei voida sitoa kirjojen kansiin. Ei edes silloin, kun kirjana on Raamattu tai Koraani. Kun käsissäni on nk. pyhiä tekstejä, niihinkin kirjoittajat ovat avanneet omat näkemyksensä. Niihin toki kätkeytyy viisautta – mutta kuitenkin kirjoittaja tulkitsee aina asioita oman kokemuksensa kautta. Se on luonnollista.

Minulle tämä on helpotus, kun viivyn Raamatun tekstien äärellä. Se on helpotus siksi, että jos tekstiä luettaisiin ikään kuin Jumalan sanelemana kirjana, joka pitää uskoa sanasta sanaa – joutuisin ristiriitojen valtaan. Sen sijaan voin nähdä, että erilaisista näkemyksistä huolimatta jonkinlainen punainen lanka piirtyy tuon kirjakokoelman lävitse. Tiivistettynä tuo punainen lanka on tämä: ”Jumala on rakkaus”.

Voinko todistaa sen? En – mutta voin kokea sitä. Uskon, että Jeesus elämällään osoitti tämän rakkauden todeksi. Hän kohtasi lukemattomia ulkopuolisiksi tuomittuja ja armahti heitä, auttoi heitä, rakasti heitä.

Elämässä on paljon elämälle tärkeitä asioita, joiden todistaminen on mahdotonta. Mitä on rakkaus. Jos sanot rakastavasi – tai koet tulleesi rakastetuksi. Voitko sen todistaa? Uskon, että todistaminen on mahdotonta, mutta kokeminen todellisuutta. Samanlainen salaisuus kätkeytyy kokemukseen luottamuksesta. Voinko todistaa luottavani? En – mutta voin kokea, että olen toisen mielessä luotettu tai voin itse luottaa. Se vain syntyy ja on kokemus. Samanlainen salaisuus on vaikkapa ystävyys – siihen ei voi pakottaa, sitä ei voi ostaa – mutta se voidaan kokea.

Tämä on salaisuuksien maailma. Monenlaisia asioita voidaan kokea todeksi – vaikka tieteellä ei kyseisiä asioita voida todistaa. Ei, vaikka nuo asiat saattavat olla lopulta asioina elämässä kaikkein arvokkaimpia.




 

Ei kommentteja: